Marta Cortizas, del Celler de Can Roca, Millor Sommelier de Catalunya 2024

Cervera va acollir ahir la celebració d’aquest concurs, que va acabar amb una mostra de vins de 22 cellers de la DO Costers del Segre, entre altres Vinya els Vilars, i un sopar de maridatge amb productes quilòmetre zero elaborat per nou xefs lleidatans.
27 febrer, 2024

Durant el dia d’ahir, la capital de la Segarra va esdevenir l’epicentre del món del vi de Catalunya amb motiu de la celebració d’una nova edició del concurs per escollir al millor sommelier de Catalunya 2024; un reconeixement que va anar a parar a mans de Marta Cortizas, sommelier del celler de Can Roca de Girona, que agafa el relleu de Toni Albiol, del celler Divins de Martorell.

La segona posició també va recaure en una dona, (5 dels dotze participants en la prova eren dones), en aquest cas a favor d’Anna Casabona, delegada comercial de Juvé&Camps de Sant Sadurni d’Anoia, mentre que Christian Betoret, de Mas de la Sala de Sallent, va ocupar la tercera posició.

El paranimf de la Universitat de Cervera marc de la celebració de la prova

Aquesta prova, duta a terme al paranimf de la Universitat de Cervera, organitzada per l’Associació Catalana de Sommeliers, que va comptar amb la col·laboració en tasques organitzatives de l’Associació Tastavins de Juneda, es va dur a terme en dues fases. Una primera de caràcter teòric (un examen teòric de 60 preguntes; comentar per escrit un tast a cegues de dos vins, un dels dos en llegua estrangera; i una altra prova de caràcter comercial) celebrada durant tot el matí en la que van participar els 12 participants als concurs que va servir per escollir als tres finalistes al títol al Millor Sommelier de Catalunya.

A la tarda, els tres primers classificats van haver de fer front a diferents proves de tipus pràctic i la seva resolució o defensa es va fer de manera oral davant un jurat professional. Una prova de servei; la decantació d’una ampolla de vi; el tast comentat de dos vins i identificació de tres productes, la correcció d’una carta de vins errònia; o la presa de comanda i maridatge d’un servei figurat, van ser alguns dels reptes dels concursants.

Els guardons es van lliurar en el decurs de la Nit del sommelier

El lliurament de premis es va desenvolupar en el marc d’un sopar de maridatge organitzat per l’Associació Catalana de Sommeliers (ACS) elaborat amb productes de proximitat per part de nou reputats cuiners de les Terres de Ponent. (Jesús Gimena -L’Espurna de Lleida-, Sergi Ortiz -Antic Forn de Cervera-, Francesc Molins -Cal Xirricló de Balaguer-, Ignasi Bustamante i Adrián Zahino -El Celler Montsonís-, Àngel Segura –Els Comdals de Cervera-, Albert Marimón –La Cava de Tàrrega-, Sergi Aritzeta -El Truc de Agramunt-, Gonzalo Ferreruela –Ferreruela, Lleida-, Juanjo Ceresuela –Nobadis de Cervera-.

Mostra de vins de la DO Costers del Segre 

Endemès d’aquest sopar, la Nit del Sommelier va comptar amb una mostra de vins Lleidatans en la que van participar un total de 22 cellers de la DO Costers del Segre, entre altres, Vinya els Vilars, celebrada, com el sopar, al restaurant Els Comdals. Durant la vetllada, també es van lliurar altres disticions i reconeixements com el premi trajectòria que va recaure en Tomàs Cusiné, president de la DO Costers del Segre; premi a la Millor comunicadora, Amaya Cervera, del digital Spanish Wine Lover; Millor Iniciativa en el món del vi, Fundació El Llindar; Millor oferta enoturística, Celler Más Llunes; i Millor sala, Restaurant Divinum de Girona. El Mag Lari va estar nomenat, Soci d’Honor de l’ACS.

Pitu” Roca comparteix uns moments amb Vinya els Vilars

En el decurs d’aquesta mostra de vins de la DO Costers del Segre vam tenir l’oportunitat de compartir vins, moments i experiències amb molta gent, gràcies a tots per la vostra presència. Entre altres, vam rebre la visita de Pitu Roca, del celler de Can Roca; una trobada que ens va fer especial il·lusió. 

Participants al Concurs Millor Sommelier de Catalunya 2024

Els tres finalistes, Marta Cortizas, Anna Casabona i Christian Betoret van compartir participació amb Paula Cuenda (restaurant Vraba de Barcelona), Toni Trullols (amb experiència en diferents restaurants), Enric Santisteban (Vinseum de Vilafranca del Penedés), Gregori Albareda (vinoteca Vinicia de Lleida), Cyril Vermeulen (Can Roca de Girona), Alain Salamano (en preparació d’obertura d’un nou projecte), Chus Brion (formadora i comercial a Barcelona), Marc Niubó (cava Miquel Pons i Font de Vi de la Granada del Penedès) i Laia Vico (Viavi Vinoteca de Vilanova i la Geltrú).

Jurat de la prova

El jurat professional va estar format per: Anna Vicens, presidenta de l’ACS; Josep Pelegrín, docent i Millor Sommelier de Catalunya 2014 i 2015; i Millor Sommelier d’Espanya 2016 ; Sandra Barrachina, sommelier i propietària del restaurant la Cabana d’en Geli; Ferran Vila, Millor Sommelier de Catalunya 2018 i Millor Sommelier d’Espanya 2022; Ester Rocaginé, sommelier de l’empresa d’experiències Cal Agneta de Cervera; Carles Aymerich, Millor Sommelier d’Espanya 2009 i Semifinalista al Millor Sommelier del Món l’any 2010; i Juan José Ceresuela, sommelier del restaurant Nobadis de Cervera.

Vinya els Vilars, molt més que vi