Vinya els Vilars, segon celler de Catalunya amb millor posicionament a la xarxa social TikTok

Amb motiu de la celebració de la Setmana del Vi Català del 4 al 13 de novembre, el Gastronòmic Forum Barcelona (Fira de BCN) va acollir aquest dimecres la presentació d’Enodata, el major estudi dels cellers catalans a Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube i TikTok, que situa a Vinya els Vilars d’Arbeca com el segon celler català més influent a TikTok.
11 novembre, 2022

Enodata, un estudi impulsat pel portal “Enoturista”, amb la col·laboració de l’INCAVI, és un baròmetre força ajustat de quina és la presència dels elaboradors catalans a les principals xarxes socials amb el nombre de seguidors, la interacció, el creixement anual, separat per tipus de cellers o regions vinícoles. Judith Cortina i David Jobé, periodistes i directors del portal “Enoturista”, van ser els encarregats de presentar aquest dimecres 9 de novembre, en el programa de l’Aula de la Setmana del Vi Català, els resultats d’aquest informe, que compleix tres any de vida.

Vinya els Vilars destaca en TikTok

Des de fa anys, el celler Vinya el Vilars té una significada presència a les xarxes socials, començant per facebook i twitter, per incorporar-se, fa set anys, a instagram. Fa poc més d’un any dona el salt a TikTok, esdevenint un dels primers cellers de Catalunya en utilitzar aquesta xarxa per explicar el seu projecte enològic i enoturista.

Ara, uns mesos després, l’aposta de Vinya els Vilars, impulsada per Gerard Aldomà, part de la segona generació del celler i expert en màrqueting i xarxes socials, ha estat reconeguda en aquest estudi en situar-ho com el segon celler de Catalunya amb millors dades en aquesta xarxa social amb un total de 1.003 seguidors i 6.576 m’agrada (dades d’octubre de 2022), tan sols superats per Parés Baltà amb 3.593 seguidors i 38.000 m’agrada, tots dos molt per sobre de la resta de cellers que formen la llista dels 10 cellers de Catalunya més influents en TikTok.

Tot i la gran popularitat de TikTok, només un 7% dels cellers catalans té un compte actiu (85% en el cas d’instagram). Una mostra d’aquest incipient ús de TikTok per part dels cellers de Catalunya es constata en el fet de que només dos (Parés Balta i Vinya els Vilars) superen els 1.000 seguidors. Actualment, la majoria de cellers utilitza aquest canal sense publicar contingut exclusiu i reaprofitant vídeos que s’han publicat a d’altres xarxes, una tendència que probablement variarà significativament en el futur més immediat donada la creixent transversalitat d’aquesta xarxa pel que fa al perfil del seus seguidors; quelcom que farà que les empreses, cellers inclosos, consideren d’una manera més decidida integrar a TikTok a la seva estratègia de xarxes.

Les xarxes socials una gran oportunitat per explicar més i millor els vins catalans

La presentació d’Enodata comptà, entre altres, amb la presència de diferents cellers destacats en aquest estudi, prescriptors del vi català a les xarxes i amb Alba Balcells, directora de l’INCAVI, que va destacar la importància i la versatilitat que ofereixen les xarxes socials per als cellers de Catalunya a l’hora d’explicar més i millor els vins catalans i mostrar que Catalunya, amb 115 municipis amb dedicació a l’enologia, és un país de grans persones darrere de cada ampolla de vi.

Els cellers catalans compten amb més de cinc milions de seguidors a les xarxes

Gràcies a l’estudi ENODATA, per primera vegada s’ha calculat quants seguidors mou el vi català a les xarxes socials, situant la xifra en 5.300.000 perfils de seguidors de 800 cellers/projectes vinícoles catalans a les sis grans xarxes socials (Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube i TikTok). L’estudi analitza l’activitat, els seguidors i, en alguns casos, la interacció.

La xarxa que acumula més seguidors històrics és Facebook, seguida d’Instagram i de Twitter. Les noves xarxes analitzades (LinkedIn, YouTube i TikTok) només representen el 3% de la massa de seguidors total.

Una de les dades més rellevants d’ENODATA 2022 és l’activitat de les xarxes. Un perfil es considera actiu si, com a mínim, ha publicat un cop durant els darrers 12 mesos. Instagram és la xarxa més activa. Un 84% de cellers tenen perfil i gairebé el 100% estan actius. En canvi, un 75% dels cellers tenen perfil a Facebook, però només un 55% el manté actiu. El cas de Twitter és similar: un 53% té compte obert, però només un 29% ha piulat en el darrer any. D’altra banda, la majoria de cellers que han obert perfils a LinkedIn, YouTube i TikTok no han publicat i han experimentat creixements baixos.

La Setmana del Vi Català del 4 al 13 de novembre

La Setmana del Vi Català dona a conèixer i promociona els vins de Catalunya arreu del territori. És la festa anual dels vins catalans, un esdeveniment que agrupa tot un conjunt d’activitats per tot el territori català amb un gran objectiu comú: oferir un tast de la immensa varietat i riquesa del sector.