A Vinya els Vilars, com a la resta de cellers de la DO  Costers del Segre, vivim uns dels moments més intensos i esperats de tot l’any. Són temps de verema i de començar a treballar en l’elaboració dels nostres nous vins. L’arribada del més d’octubre va arribar al nostre celler d’una manera molt especial amb motiu de la primera verema del Trobat; una varietat en procés de recuperació a la nostra  DO i de la qual vam plantar, de manera experimental, 1.000 ceps en 2019.

El Trobat, un tipus de raïm molt present a les Terres de Lleida anys enrere, però pràcticament desaparegut de les nostres contrades, és una varietat antiga de raïm negre molt característica a la comarca de la Noguera i altres zones de les comarques de Ponent. Compta amb un cep vigorós, però poc productiu, que produeix un raïm de mida i compacitat mitjana. Es distingeix per tenir una fulla pentagonal, amb cinc lòbuls, i l’anvers solcat com la pell d’un gripau. S’utilitza per vinificar i en resulten vins rojos, lleugers i de sabor particular.

En 2017 es va començar a parlar de la recuperació d’aquesta varietat de raïm, en bona mida, gràcies  a l’interès del celler l’Olivera per estudiar i recuperar varietats històriques de la seva zona, quelcom que també coincideix amb la posada en marxa del projecte Cultures Trobades-Vinyes Trobades. Fruït d’aquestes inquietuds, entre altres factors, la DO Costers del Segre va signar un conveni amb Vinyes Trobades, decidint que la Trobat fos la primera de les varietats històriques de Lleida a recuperar.

Arran d’això, des de la DO Costers del Segre s’ha impulsat un projecte pilot per a la recuperació de varietats tradicionals en conreu ecològic de la DO Costers del Segre on la Trobat té un especial protagonisme. Un projecte de recuperació d’antigues varietats i de cerca d’uns tipus de raïms, que en el decurs del temps contribueixin a forjar la singularitat, personalitat i els trets identitaris dels vins de la DO Costers del Segre.

Els objectius del projecte són la Introducció de nous productes en el mercat: vins ecològics monovarietals de trobat, varietat de Vitis vinífera àmpliament conreada històricament per tot el territori de la DO i actualment en perill de desaparició. L’enriquiment genètic del potencial productiu de la DO, amb una millor tipificació d’una varietat lligada al territori, que permeti donar al consumidor final una idea més acurada dels diversos “terroirs” de la DO. Així com l’enriquiment de les eines a disposició del sector, cellers i viticultors, per obtenir productes d’un major valor afegit.

De moment, a Vinya els Vilars ja tenim a casa el nostre Trobat. A partir d’ara, arriba el moment d’experimentar, de provar, de valorar i veure si, en futur podem elaborar uns vins, amb base Trobat, que s’adaptin a les característiques del mercat i els seus hàbits de consum (La Trobat és una varietat menys alcohòlica que altres tipus de raïm utilitzats de manera més generalitzada, un fet que pot donar com a fruit uns vins més lleugers, frescos i “fàcils de veure”).

Sempre inquiets, sempre apassionats, sempre en busca de la descoberta i la producció d’uns vins de qualitat i amb una forta personalitat, pròpia de tots els vins de Vinya els Vilars.