OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Certificació Vi + Net per a Vinya els Vilars

El passat dijous 23 d’octubre Vinya els Vilars va rebre de mans de Josep Maria Pelegrí, conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya el certificats acreditatius per haver participat al projecte Vi + Net realitzant la certificació del càlcul de la petjada de carboni del seu vi Vilars Roble 2011.

Vi+Net, és un projecte que sorgeix de la iniciativa de cooperació estatal “+VINO-CO2”, desenvolupada durant els anys 2010 a 2013, que té com a principal objectiu la reducció de gasos d’efecte hivernacle en el sector de la vitivinicultura. Gràcies a aquesta proposta, per primera vegada, 50 cellers de 8 DO catalanes, han pogut conèixer la seva petjada de carboni.

El resultat d’aquest treball ha suposat la certificació de 22 ampolles de vi –entre altres, el Vilars Roble 2011 i l’estimació del càlcul de la petjada de CO2 en 25 ampolles més. La realització d’aquest treball també ha permès l’elaboració d’una una eina de càlcul i un manual de bones pràctiques, que estarà a disposició dels cellers que hi estiguin interessats.

El projecte Vi+Net pretén que els petits cellers coneguin la seva petjada de CO2 i que es comprometin en la reducció de GEH. A més també s’insta que participin activament en la lluita contra les conseqüències del canvi climàtic.

Aquesta iniciativa és una decidida aposta pel binomi productes de qualitat – territori de qualitat. Vi + Net es basa justament en la valorització dels productes locals (concretament del vi) i del propi territori. Els seus principals objectius són la definició d’una metodologia estandarditzada per mesurar la petjada de carboni en tot el procés d’elaboració del vi, l’elaboració d’un manual de bones pràctiques vitivinícoles, la formació dirigida a viticultors i tècnics de petits cellers del territori, en relació a eines, metodologies i tècniques en l’àmbit de la disminució dels GEH, la difusió del projecte, tot posant en comú les experiències i els resultats, i fomentant la transversalitat i la complementarietat amb altres entitats del mateix territori i la creació d’estructures de treball en xarxa que col·laborin activament.

El lliurament d’aquestes certificacions Vi+Net es va dur a terme en el marc de l’acte que va tenir lloc el dijous 23 d’octubre a Falset amb motiu del lliurament dels certificats de reconeixement a les 77 petites i mitjanes empreses que han participat en el programa de Gestió Sostenible Rural implementant accions de millora en la seva gestió econòmica, ambiental i social, que derivaran en una millorar del seu entorn.

Des del 2009 fins a l’actualitat, el projecte de cooperació Gestió Sostenible Rural (2009-2013) ha promogut la integració voluntària de polítiques de responsabilitat social empresarial a 350 petites i mitjanes empreses dels territoris rurals, beneficiàries d’ajuts Leader del PDR de Catalunya, com a fórmula per garantir la seva sostenibilitat i, per extensió, la del territori, convertint-se com el programa públic de foment de la Responsabilitat Social Empresarial (RSE) a la petita i mitjana empresa més important de l’estat espanyol.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA