Vinya els Vilars rep la certificació com a “Empresa Sostenible”

El passat divendres el Monestir de les Avellanes, a Os de Balaguer, va acollir l’acte de lliurament dels certificats “Empresa Sostenible”. Vinya els Vilars d’Arbeca, va estar una de les 90 petites i mitjanes empreses de Catalunya en rebre aquesta acreditació.

Antoni Aldomà, responsable del celler Vinya els Vilars d’Arbeca va rebre el passat divendres 25 d’octubre de mans del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya el certificat “Empresa Sostenible” com a reconeixement al procés d’implantació de polítiques de responsabilitat social empresarial, que ha portat a  terme en el marc del projecte de cooperació interterritorial Gestió Sostenible Rural.

L’acte va tenir lloc al Monestir de les Avellanes i va comptar amb la presència de 90 petites i mitjanes empreses beneficiàries d’ajuts Leader a Catalunya. Totes aquestes empreses van redactar, en el decurs de 2012, la seva memòria de sostenibilitat en el marc del projecte Gestió Sostenible Rural, que promou la integració voluntària de polítiques de RSE a les empreses beneficiàries d’ajuts públics dels territoris rurals com a fórmula per garantir la seva sostenibilitat, i per extensió, la de les comarques on s’ubiquen.

Totes les empreses incloses en aquest projecte, com Vinya els Vilars d’Arbeca, han portat a terme un programa individualitzat de millora en els àmbits econòmic, ambiental i social. Amb aquestes noranta empreses, ja són 164 les organitzacions del medi rural que des de l’any 2009 (aquest era el tercer lliurament de certificacions) i en el marc d’aquest mateix programa, que han rebut un certificat d’empresa sostenible.

A més del lliurament dels diplomes, aquest acte va ser el fòrum d’una jornada de debat i reflexió dels territoris rurals per avançar cap a models de desenvolupament intel·ligent.

La memòria de sostenibilitat realitzada per Vinya els Vilars d’Arbeca  (a l’igual que les presentades per part de les empreses Oleum Flumen, Cal Pastor i Can Antaviana, les quatres empreses del Consorci Garrigues per al desenvolupament del territori, que van rebre la seva certificació en el decurs d’aquesta jornada) es va realitzar d’acord amb la metodologia Global Reporting Initiative (GRI) –organització sense ànim de lucre sorgida en el si de la ONU-.

L’edició d’aquestes memòries forma part del projecte de cooperació Gestió Sostenible Rural cap a la consolidació de Territoris Smart en el qual hi participen tots els Grups d’Acció Local de Catalunya i que té com repte impulsar la sostenibilitat i la responsabilitat social de les activitats econòmiques dels territoris rurals.

Una memòria de sostenibilitat és una plataforma clau per comunicar impactes de sostenibilitat positius i negatius, per captar informació que pugui influir en la política de l’organització, la seva estratègia i les seves operacions de manera contínua. És una manera de posar de relleu tots els impactes que una empresa pot generar a diferents nivells: social, ambiental i econòmic.

Entre altres raons, les empreses, organitzacions, entitats elaboren aquest tipus de memòries per millorar la seva comprensió dels riscos i les oportunitats als quals s’enfronten, facilitar la comprensió sobre el desenvolupament i els impactes de sostenibilitat, fer comparatives, seguiments i avaluacions sobre el grau d’acompliment en matèria de sostenibilitat pel que fa al que estableixen les lleis, normes, codis, normes de funcionament i iniciatives voluntàries, etc.

Nota de prensa Vinya els Vilars diploma sostenibilitat (Cast/Cat)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La cinquena edició de la Festa del Vi de Lleida es tanca amb un gran èxit de participació

Vinya els Vilars d’Arbeca va estar un del 15 cellers de la DO Costers del Segre participants el passat cap de setmana en la cinquena edició de la Festa del Vi de Lleida; una trobada per als amants de vi i de la gastronomia autòctona i els productes de proximitat que va esdevenir un veritable èxit, tant per la correcta organització de la mateixa com pel grau de satisfacció dels assistents.

Tot i els dubtes previs a la celebració d’aquesta nova edició de la Festa del Vi de Lleida, derivats del canvi d’escenari de la plaça Ricard Vinyes a la de La Llotja, els resultats d’assistència i positiva valoració, tant dels expositors com de la gent que es va donar cita en aquesta festa, avalen amb escreix aquesta modificació d’ubicació d’aquesta gran festa del vi.

Al final, aquesta trobada es va saldar amb la visita de més de 4.000 persones, un xifra rècord i la participació de 25 expositors, 15 dels quals eren cellers adscrits a la DO Costers del Segre i associats a la Ruta del Vi de Lleida. Un any més, Vinya els Vilars d’Arbeca va acudir amb un estand propi a aquesta gran festa del Vi de Lleida.

Donat l’èxit i bona acollida d’aquesta cinquena edició, en 2014 es repetirà d’escenari en una fira que tindrà lloc els dies 18 i 19 d’octubre. Fins i tot, l’organització d’aquest acte està estudiant la possibilitat d’impulsar una edició de primavera.

En aquesta positiva valoració de la festa també cal destacar el dinar de tancament de la mateixa “7 vins 7 paisatges” organitzat per ComoPomona i que també va esdevenir un èxit rotund, al comptar amb la participació de 150 comensals. Els vins de Vinya el Vilars van estar presents a la copa de benvinguda d’aquest dinar.

El proper cap de setmana arriba una nova edició de la Festa del Vi de Lleida

El celler Vinya els Vilars d’Arbeca serà un dels participants a la propera edició de la Festa del Vi de Lleida, que tindrà lloc el proper cap de setmana a la ciutat de Lleida (dissabte 19 i diumenge 20).

La present edició presenta força novetats, entre d’altres, la seva nova ubicació. En aquesta ocasió, els diferents estands instal·lats per l’ocasió (la gran majoria d’empreses associades a la Ruta del Vi de Lleida), s’ubicaran a la plaça de la Llotja -Palau de Congressos de Lleida-. Un espai força diàfan, amb facilitat d’aparcament i on tothom podrà gaudir de l’amplia oferta enogastronòmica oferta pels diferents participants.

Un any més, coincidint amb aquesta petita exaltació del vi de Lleida hi haurà diferents degustacions gastronòmiques, concursos, animació, etc. Sens dubte, una immillorable oportunitat per conèixer i gaudir d’un dels millors productes de les Terres de Lleida i especialment els vins de la nostra DO, ja que aquesta trobada comptarà amb la participació de 15 cellers de la DO Costers del Segre.

programa festa del vi de lleida

Els alumnes del cicle formatiu d’olis i vins de l’Institut Josep Vallverdú de les Borges visiten Vinya els Vilars

El passat dijous 10 d’octubre el celler Vinya els Vilars d’Arbeca va rebre una nova visita formativa, en aquesta ocasió la dels alumnes de l’Institut Josep Vallverdú de les Borges Blanques, que cursen el cicle formatiu de grau mitjà “Olis d’oliva i vins”.

L’habitual rutina de treball al celler Vinya els Vilars d’Arbeca es va veure trencada per unes hores el passat dijous amb motiu de la visita del grup d’alumnes i professors de l’Institut Josep Vallverdú del cicle formatiu de grau mitjà “Olis d’Oliva i Vins”.

Amb aquesta novedosa proposta formativa, impulsada des d’aquest centre educatiu de la capital de les Garrigues (la comarca productora d’oli per excel·lència a Lleida i que compta amb 6 cellers adscrits a la DO Costers del Segre i la Ruta del Vi de Lleida: Clos Pons, Vinya els Vilars, Cèrvoles, Mas Blanch i Jove, Tomàs Cusiné i Matallonga), s’ofereixen uns continguts educatius encaminats a facilitar als alumnes els coneixements i recursos formatius adients per a poder treballar en un futur en l’àmbit de l’elaboració, comercialització i manipulació d’olis i vins, entre altres.

Cal destacar, que el celler Vinya els Vilars d’Arbeca servirà com a centre pilot per a la realització de les diferents pràctiques, vinculades amb el mon de la vinya i el vi, que realitzaran els alumnes inscrits en aquest cicle formatiu.

Els contingut d’aquest cicle formatiu ofert per l’Institut Josep Vallverdú de les Borges Blanques abasten diferents aspectes com l’extracció d’olis d’oliva, elaboració de vins, elaboració d’altres begudes i derivats, seguretat i higiene en la manipulació d’aliments, venda i comercialització de productes alimentaris, operacions i control de magatzem en la indústria alimentària, matèries primeres i productes en la indústria oleícola, vinícola i d’altres begudes, anàlisi sensorial, etc.

Els alumnes d’aquest cicle cursaran un total de 2000 hores lectives distribuïdes en dos cursos acadèmics, 400 d’aquestes hores seran de formació en centres de treball com ara el celler Vinya els Vilars d’Arbeca.

PA100001 PA100006 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fase final de les obres de construcció del nou espai de recepció i tast del celler Vinya els vilars

Les obres de construcció del nou espai de tast, formació i atenció al públic del celler Vinya els Vilar d’Arbeca avancen a bon ritme i es preveu la seva finalització per a finals d’aquest mes d’octubre.

L’activitat a les darreres setmanes es multiplica al celler Vinya els Vilars d’Arbeca, i a les tasques de verema de la seva collita de Merlot i Sirà es sumen ara les obres que s’estan duent a terme per finalitzar, a finals de mes, la construcció del nou espai polivalent construït pel celler Vinya els Vilars d’Arbeca amb l’objectiu d’oferir un millor i més adequat espai per a la realització de totes les activitats vinculades amb l’enoturisme.

La conclusió d’aquest nou projecte aportarà un gran valor afegit al celler Vinya els Vilars d’Arbeca, que disposarà d’un espai, ubicat just a tocasr de les seves actuals instal·lacions i d’una part de les seves vinyes, de més de 300 metres quadrats. Aquesta instal·lació destaca per la seva funcionalitat i un disseny diàfan i lluminós, ja que en la seva gran majoria està conformat per uns grans finestrals amb vistes directes a les vinyes i els camps de conreu d’Arbeca.

Aquesta nova edificació, comptarà amb un espai específic per a la realització de tastos i altres activitats vinculades amb l’enogastronomia, cursos, presentacions. També s’habilitaran altres serveis destinats a oferir una resposta de qualitat a les persones que visitin el celler: botiga, punt d’informació enoturístic, etc.

A més de la construcció d’aquest espai d’ús polivalent, que ampliarà d’una manera significativa, tant qualitativament com quantitativament, el ventall de serveis oferts als visitants del celler, Vinya els Vilars està treballant en l’habilitació d’una zona específica per a la zona d’envelliment del vi i una altra per a l’ emmagatzematge, aconseguint d’aquesta manera una millor i més funcional distribució dels diferents espais de treball de celler i oferir una visita molt més atractiva al celler.

Actualment, el celler Vinya els Vilars comercialitza cinc tipus de vins: Vilars Roble, Vilars, Gerar, Leix i Tallat de Lluna. Aquesta explotació vitivinícola, que l’any vinent complirà 10 anys de vida al mercat, i situada al terme municipal d’Arbeca, pertany a la D.O. Costers del Segre -subzona de Les Garrigues-. La producció del celler es sitúa al voltant de les  20.000 ampolles anuals, un fet que permet tenir una especial cura i mimo en l’elaboració del vi, quelcom que esdevé una de les grans virtuts d’aquest celler.

Nota noves instal·lacions Vinya els Vilars